Sanacije čeličnih konstrukcija

.
Čelik je materijal koji je svakodnevno u upotrebi i sastavni je dio većine građevinskih konstrukcija. Čelične konstrukcije, instalacije i objekti podložni su koroziji prvenstveno zbog vremenskih utjecaja. Vlažnost, temperatura, UV zračenje, kemijska izloženost i mehanička oštećenja neki su od uzroka nastajanja korozije. Propadanje čelika, a samim time i zaštita istog od navedenih uzroka, od esencijalne je važnosti za trajnost i nosivost čelične konstrukcije. Antikorozivna zaštita čeličnih konstrukcija određuje se ovisno o korozivnoj izloženosti i potrebnoj trajnosti elemenata konstrukcije, a izvodi se primjenom zaštitnih sustava antikorozivnih premaza.

Prije nanošenja zaštitnih premaza potrebno je izvršiti odgovarajuću pripremu površine materijala kako bi se osiguralo da će sustav premaza pružiti dugoročnu i kvalitetnu zaštitu. Priprema površine uključuje čišćenje od hrđe i stranih tvari kako bi se ostvarila prionjivost podloge.

Metode koje se primjenjuju za čišćenje podloge prije nanošenja zaštitnih premaza su:
- čišćenje četkama
- pjeskarenje, sačmarenje i mlazom vode pod tlakom

Tijekom sanacija čeličnih konstrukcija, površinu pripremamo metodom abrazivnog čišćenja, mehaničkog ili ručnog, nakon kojeg se površina čisti "Waterjetting" metodom koja predstavlja hidrodinamički postupak uklanjanja korozije i pripreme površina čeličnih konstrukcija mlazom vode pod ultravisokim tlakom do 3000 bara. Tijekom ovog procesa, nastale otpadne tvari se mogu direktno usisavati u vakuumsko postrojenje, a ukoliko je potrebno voda se vraća na pročišćavanje. Ovom metodom se ispunjavaju svi ekološki uvjeti i uvjeti zadani od strane internacionalnih proizvođača premaza i boja.

Za vrijeme nanošenja zaštitnih antikorozivnih premaza potrebno je pridržavati se uputa i preporuka proizvođača materijala te proizvod nanositi isključivo u uvjetima koji su pogodni za ugradnju (npr. odgovarajuća temperatura, vlažnost zraka i sl).

Zaštitu čeličnih konstrukcija izvodimo "Airless" metodom, tj. postupkom bezračnog nanošenja antikorozivne površinske zaštite prskanjem pod visokim tlakom. Pod visokim hidrauličkim tlakom preko male mlaznice nanosi se antikorozivna zaštita na čelične površine bez dodatnog zraka (eng. airless) čime se postižu visoke vlačne čvrstoće te krajnja kvaliteta AKZ sustava.

Po završetku radova na sanaciji čeličnih konstrukcija potrebno je izvršiti sljedeće kontrole:
- vizualna kontrola
- kontrola prionjivosti tzv. "Cross-cut test"
- kontrola debljine suhog filma

Podjelite ovu stranicu:

Klijenti